Opublikowano:

O kurka!

Sezon zbieractwa leśnego już dawno został rozpoczęty! Zajadam ze smakiem dary lasu, pyszne jagódki z jogurtem podczas drugiego śniadanka w pracy 🙂 Czas najwyższy na grzyby!
Uwielbiam kurki, przypomina mi to rodzinne strony …

Pieprznik jadalny, liszka lub popularnie zwana kurką występuje na terenie całego kraju.Owocniki wyrastają od czerwca do października. Wysyp grzybów jest silnie uzależniony od pogody i długości trwania zimy.Kurki, podobnie jak inne grzyby, nie są szczególnie wartościowymi produktami. Zawierają bardzo dużo wody oraz nieco tłuszczu i białka. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują w nieznacznych ilościach. Niestety podobnie jak inne grzyby sa cieżkosrawne i należy unikać jedzenia ich przed snem!

Postanowiłam przygotować kurki nie jak większość przepisów, czyli w sosie śmietanowym a na rosole podane z pełnoziarnistym makaronem!

Składniki:

  • 350 g świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • kilka gałązek koperku
  • sól , świeżo zmielony czarny pieprz
  • makaron pełnoziarnisty świderki

Kurki należy podsmażyć na maśle razem z cebulą, następnie zalać rosołem i poddusić przez
około 5-10 minut.
Uwaga! Nie należy dusić zbyt długo aby nie rozgotować grzybów – powinny być jędrne.
Dodać ugotowany makaron i świeży koperek.
Gotowe danie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pięć × cztery =