
Śmiało można stwierdzić, że sezon na kalafiora trwa. A kiedy już znudzi Ci się kalafior z bułką tartą, i nie wiesz co zrobić z resztą ugotowanego kalafiora – to ja mam propozycję !
Słodki czekoladowy budyń, bez glutenu i z roślinnego mleka. Przepis super prosty i szybki do wykonania.
Potrzebujesz:
- 400 g ugotowany w nieosolonej wodzie kalafior
- 6-8 daktyli suszonych (w zależności jak dużo kalafiora Ci zostało)
- 3-4 łyżki kakao
- 50 ml mleka roślinnego ( ja użyłam migdałowego)
Ugotowany kalafior i namoczone wcześniej daktyle tak by były miękkie łączymy z pozostałymi składnikami. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, zostawiamy na kilka minut do lodówki by schłodzić. Przed podaniem dekorujemy świeżymy owocami.
Smacznego!