Opublikowano:

Budyń z kalafiora

Śmiało można stwierdzić, że sezon na kalafiora trwa. A kiedy już znudzi Ci się kalafior z bułką tartą, i nie wiesz co zrobić z resztą ugotowanego kalafiora – to ja mam propozycję !

Słodki czekoladowy budyń, bez glutenu i z roślinnego mleka. Przepis super prosty i szybki do wykonania.

 

Potrzebujesz:

  •  400 g ugotowany w nieosolonej wodzie kalafior
  • 6-8 daktyli suszonych (w zależności jak dużo kalafiora Ci zostało)
  • 3-4 łyżki kakao
  • 50 ml mleka roślinnego ( ja użyłam migdałowego)

 

 

Ugotowany kalafior i namoczone wcześniej daktyle tak by były miękkie łączymy z pozostałymi składnikami. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, zostawiamy na kilka minut do lodówki by schłodzić. Przed podaniem dekorujemy świeżymy owocami.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

3 × 1 =