Opublikowano:

Budyń z kalafiora

Śmiało można stwierdzić, że sezon na kalafiora trwa. A kiedy już znudzi Ci się kalafior z bułką tartą, i nie wiesz co zrobić z resztą ugotowanego kalafiora – to ja mam propozycję !

Słodki czekoladowy budyń, bez glutenu i z roślinnego mleka. Przepis super prosty i szybki do wykonania.

 

Potrzebujesz:

  •  400 g ugotowany w nieosolonej wodzie kalafior
  • 6-8 daktyli suszonych (w zależności jak dużo kalafiora Ci zostało)
  • 3-4 łyżki kakao
  • 50 ml mleka roślinnego ( ja użyłam migdałowego)

 

 

Ugotowany kalafior i namoczone wcześniej daktyle tak by były miękkie łączymy z pozostałymi składnikami. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, zostawiamy na kilka minut do lodówki by schłodzić. Przed podaniem dekorujemy świeżymy owocami.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

16 + sixteen =