Opublikowano:

Wege placki z cukinii

Lubię nieskompilowane przepisy, a placki z cukinii takie właśnie mają być. Danie z założenia wegetariańskie , ale możne wystąpić jako dodatek do dania mięsnego.  Ja przygotowałam placki 
w akompaniamencie sosu pomidorowego, ale to według gustu. 

Najpierw trochę by zachęcić Was do spożycia tego zielonego warzywa. Cukinia jest lekkostrawnym warzywem, zawiera potas, żelazo , magnez, beta karoten oraz szereg witamin: A, C, K, PP, B1. 
Potrzebujesz:
-dwie cukinie
-mąkę pszenną
-dwa jajka
-połowa cebuli
-opcjonalnie pietruszka
-olej kokosowy do smażenia
Do sosu pomidorowego:
-puszka krojonych pomidorów
-dwa zabki czosnku
-pół cebuli
-opcjonalnie płatki chilli
Cukinię ścieramy na tarce z dużymi oczkami, odsączamy. Do miski oddajesz mąkę (na oko) następnie drobno skrojoną cebulę i pietruszkę. Dodaj pieprz, sól, jajka i wymieszaj. Taką dość gęstą konsystencję smażysz na gorącej patelni. 
Następnie zabieramy się za sos: drobno posiekaną cebulę, czosnek smażysz. Niech się zeszkli, następnie dodajesz pomidory, możesz dodać płatki chilli.
I gotowe! Smaczne i zdrowe!
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

nineteen − fifteen =