Opublikowano:

Ulepszanie świata zacznij od siebie!

Postanowiłam wyjaśnić jak to jest dokładnie z tym jedzeniem mięsa

 i byciem wege.

Oczywistym jest, że bycie 100% wegetarianinem to nie jedzenie mięsa (także ryb)
a także produkty zawierajace substancje odzwierzęce
(np. żelatynę, podpuszczkę, tłuszcz zwierzęcy).
Dokładna definicja poniżej:
Chęć zdrowego odżywiania zmotywowały mnie by początkowo być wege na 30 dni.

Każdy z Was może przystąpić rownież do tego programu.
I tak minęło ponad pół roku jak nie jem mięsa, spożywam natomiast ryby.
 Jest to tak zwany semiwegetarianizm jest to stan przygotowujący do przejścia do wegetarianizmu.
Znane są tez inne odmiany:
LaktoowowegetarianizmNajbardziej rozpowszechniona odmiana wegetarianizmu. Polega na rezygancji z potraw mięsnych (w tym także ryb). Do jadłospisu dopuszczone są natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak: nabiał, jajka, miód.

Laktowegetarianizm
Popularna odmiana wegetarianizmu, gdzie oprócz mięsa i ryb, wyłącza się z jadłospisu także jajka. Laktowegetarianie dopuszczają spożywanie mleka i jego przetworów.

Owowegetarianizm
Dieta, która z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie spożywanie jajek.

Weganizm
Polega na rezygnacji ze spożywania wszelkich produktów odzwierzęcych. Poza mięsem wyłączone są więc z jadłospisu mleko, sery, jaja, miód.

Witarianizm
Dieta polegająca na spożywaniu wyłącznie świeżych warzyw i owoców. Odrzuca jakiekolwiek potrawy gotowane. Witarianie rezygnują również z wszelkich napojów typu kawa, herbata, soki, na rzecz świeżej, najlepiej źródlanej wody.

Fruktarianizm (Fruitarianizm)
Oprócz mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, fruktarianie nie jedzą żadnych owoców i warzyw, które musieliby zerwać. Ich pokarmem są owoce, które same spadną z drzewa. Dopuszczają także jedzenie małych ilości zielonych liściastych warzyw (szpinak, sałata).

Dlaczego warto być wege?
Po pierwsze : EKOLOGIA

Hodowla zwierząt jest bardzo nieefektywnym sposobem produkcji żywności.

Kilogram po kilogramie, o wiele więcej zasobów jest wymagana przy produkcji

mięsa niż przy produkcji żywności pochodzenia roślinnego.

Hodowla zwierząt pochłania:

– kilkukrotnie więcej powierzchni ziemi niezbędnej do uprawy zboża na karmę

– kilkukrotnie więcej wody do uprawy tego zboża jak również bezpośrednio przy

 hodowli zwierząt

 

Woda

Do wyprodukowania kilograma pszenicy niezbędne jest pomiędzy 500 a 2,000

litrów wody, podczas gdy wyprodukowanie kilograma mięsa wołowego potrzeba

aż 5000 … 20 000 litrów wody.

David Molden of the International Water Management Institute
http://www.un.org/News/briefings/docs/2008/080514_Water.doc.htm

 

Zanieczyszczenie środowiska

Hodowla zwierząt produkuje ogromne ilości zanieczyszczeń, wielo-! wielokrotnie

  więcej niż produkcja żywności roślinnej. Dodatkowym problemem jest to,

że odpady te są bardzo niebezpieczne dla środowiska, często są nieodpowiednio

 oczyszczone i wpuszczane są bezpośrednio do rzek, do ziemi zatruwając wodę

pitną i glebę uprawną.

 

Cytując za UN, Food and Agriculture Organization w Chinach hodowla świń

odpowiedzialna jest za 90% fosforu i 42% azotanów wpuszczanych do Morza

Południowochińskiego.

http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000219/index.html

 

Gaz cieplarniany / metan

Jak donosi UN miliony farm hodowlanych na całym świecie generuje 18% całej

emisji gazów cieplarnianych – to więcej niż wszystkie samochody autobusy

 i samoloty razem wzięte.

 

To tylko kilka problemów związanych ze zgubnym wpływem przemysłu mięsnego

  na stan naszego środowiska, możesz o nich przeczytać nie tylko na stronach

 propagujących wegetarianizm, ale również na oficjalnych stronach rządowych

jak UN.org etc.

Po drugie : ETYKA

Nikt nie chce oglądać cierpiących zwierząt, jednak jakoś nie kojarzymy faktu

jedzenia mięsa z tym, że sprawiamy im przez to ogromne cierpienie.

Najprostszym sposobem na zatrzymanie niepotrzebnego cierpienia zwierząt, jest

 po prostu przestać je jeść.

 

Dla przykładu w samych tylko Stanach Zjednoczonych każdego roku zabijane

jest na żywność około osiem miliardów zwierząt – liczba większa od całej

 populacji ludzi na naszej planecie!

Każda osoba jedząca mięso, zjada rocznie ekwiwalent około 24 zwierząt rocznie.
Co gorsza, nowoczesne metody produkcji zwierzęcej sprawiają, że
zwierzęta są hodowane o wiele bardziej okrutnych warunkach od tych, które przywykliśmy oglądać
 w książeczkach dla dzieci.
Kurczęta są stłoczone w klatkach tak małych, że producenci zmuszeni są obcinać im dzioby, aby
kurczaki same nie zadziobywały się na śmierć.

W zwierzęta wpompowywane są najróżniejsze silne leki, które mają zapobiec chorobom,

 powstającym z brudnych warunkach w jakich są trzymane, i aby mogły rozwijać się o wiele
szybciej, niż ich naturalne tempo rozwoju.

Kiedy krowy i kury nie produkują już tyle mleka i jaj, jak młode zwierzęta, są wówczas

bezceremonialnie zabijane z przeznaczeniem na niskiej jakości mięso (do tzw. fast foodów i na
karmę dla zwierząt domowych).

Wegetarianizm jest prostym sposoby, aby nie mieć udziału w tym okrucieństwie.

Po trzecie : ZDROWIE

 

Przyjęło się błędne zrozumienie, że dieta wegetariańska nie sprzyja zachowaniu

zdrowia.

W rzeczywistości jest to tylko mit.

Wegetarianie często odżywiają się zdrowiej od niewegetarian, mniej chorują.

Badania naukowe potwierdzają, że żyją średnio 15 lat dłużej od osób stosujących

  inne diety.

 

 

Jeszcze do niedawna lekarze i dietetycy nie byli przekonani do wegetarianizmu,

a ubiegłowieczna nauka o żywieniu utrzymywała wiele mitów na temat mięsa.

Coraz więcej specjalistów nie tylko nie demonizuje wegetarianizmu, ale nawet go

 poleca.Dziś palmę pierwszeństwa otrzymują pełnoziarniste produkty zbożowe,

potem warzywa strączkowe i owoce.

Lekarski Komitet Odpowiedzialnej Medycyny

Potwierdzeniem słuszności tej zmiany jest specjalny raport opublikowany w USA

 przez Lekarski Komitet Odpowiedzialnej Medycyny

 (dostępny na http://viva.eko.org.pl/Milczaca_arka/raport_PCRM.html).

 

Dokument ten, będący rezultatem kilkunastu lat badań zaakceptowało

ponad 3 tys. amerykańskich lekarzy i specjalistów z różnych dziedzin medycyny.

 Raport jednoznacznie stwierdza, że mięso powoduje choroby układu krążenia

oraz nowotwory.

 

Do podobnych wniosków doszli także angielscy lekarze i dietetycy, którzy

 przekonani są, że menu zawierające przede wszystkim warzywa, uzupełnione

 ciemnym, razowym pieczywem, kaszami, ryżem, orzechami i owocami

jest optymalne.

Taka dieta dostarcza naszemu organizmowi wszystkiego, czego ten potrzebuje.

 

 

Ogromnym plusem przejścia na wegetarianizm jest zmniejszająca się

 ilość spożywanego cholesterolu, gdyż nie występuje on w produktach roślinnych.

 Nie ma ryzyka związanego z narażeniem na antybiotyki czy też hormony

wzrostu, które są podawane zwierzętom.

Zmniejszy się ryzyko chorób związanych z mikroorganizmami czy pasożytami.

Znacznie zmaleje ryzyko chorób serca, cukrzycy, a także raka okrężnicy

 i innych nowotworów. 

 

 Warto być Wege- przemyśl to!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

one + nineteen =