Postanowiłam wyjaśnić jak to jest dokładnie z tym jedzeniem mięsa
i byciem wege.
Laktowegetarianizm
Popularna odmiana wegetarianizmu, gdzie oprócz mięsa i ryb, wyłącza się z jadłospisu także jajka. Laktowegetarianie dopuszczają spożywanie mleka i jego przetworów.
Owowegetarianizm
Dieta, która z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie spożywanie jajek.
Weganizm
Polega na rezygnacji ze spożywania wszelkich produktów odzwierzęcych. Poza mięsem wyłączone są więc z jadłospisu mleko, sery, jaja, miód.
Witarianizm
Dieta polegająca na spożywaniu wyłącznie świeżych warzyw i owoców. Odrzuca jakiekolwiek potrawy gotowane. Witarianie rezygnują również z wszelkich napojów typu kawa, herbata, soki, na rzecz świeżej, najlepiej źródlanej wody.
Fruktarianizm (Fruitarianizm)
Oprócz mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, fruktarianie nie jedzą żadnych owoców i warzyw, które musieliby zerwać. Ich pokarmem są owoce, które same spadną z drzewa. Dopuszczają także jedzenie małych ilości zielonych liściastych warzyw (szpinak, sałata).
Hodowla zwierząt jest bardzo nieefektywnym sposobem produkcji żywności.
Kilogram po kilogramie, o wiele więcej zasobów jest wymagana przy produkcji
mięsa niż przy produkcji żywności pochodzenia roślinnego.
Hodowla zwierząt pochłania:
– kilkukrotnie więcej powierzchni ziemi niezbędnej do uprawy zboża na karmę
– kilkukrotnie więcej wody do uprawy tego zboża jak również bezpośrednio przy
hodowli zwierząt
Woda
Do wyprodukowania kilograma pszenicy niezbędne jest pomiędzy 500 a 2,000
litrów wody, podczas gdy wyprodukowanie kilograma mięsa wołowego potrzeba
aż 5000 … 20 000 litrów wody.
David Molden of the International Water Management Institute
http://www.un.org/News/briefings/docs/2008/080514_Water.doc.htm
Zanieczyszczenie środowiska
Hodowla zwierząt produkuje ogromne ilości zanieczyszczeń, wielo-! wielokrotnie
więcej niż produkcja żywności roślinnej. Dodatkowym problemem jest to,
że odpady te są bardzo niebezpieczne dla środowiska, często są nieodpowiednio
oczyszczone i wpuszczane są bezpośrednio do rzek, do ziemi zatruwając wodę
pitną i glebę uprawną.
Cytując za UN, Food and Agriculture Organization w Chinach hodowla świń
odpowiedzialna jest za 90% fosforu i 42% azotanów wpuszczanych do Morza
Południowochińskiego.
http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000219/index.html
Gaz cieplarniany / metan
Jak donosi UN miliony farm hodowlanych na całym świecie generuje 18% całej
emisji gazów cieplarnianych – to więcej niż wszystkie samochody autobusy
i samoloty razem wzięte.
To tylko kilka problemów związanych ze zgubnym wpływem przemysłu mięsnego
na stan naszego środowiska, możesz o nich przeczytać nie tylko na stronach
propagujących wegetarianizm, ale również na oficjalnych stronach rządowych
jak UN.org etc.
Nikt nie chce oglądać cierpiących zwierząt, jednak jakoś nie kojarzymy faktu
jedzenia mięsa z tym, że sprawiamy im przez to ogromne cierpienie.
Najprostszym sposobem na zatrzymanie niepotrzebnego cierpienia zwierząt, jest
po prostu przestać je jeść.
Dla przykładu w samych tylko Stanach Zjednoczonych każdego roku zabijane
jest na żywność około osiem miliardów zwierząt – liczba większa od całej
populacji ludzi na naszej planecie!

W zwierzęta wpompowywane są najróżniejsze silne leki, które mają zapobiec chorobom,
Kiedy krowy i kury nie produkują już tyle mleka i jaj, jak młode zwierzęta, są wówczas
Wegetarianizm jest prostym sposoby, aby nie mieć udziału w tym okrucieństwie.
Przyjęło się błędne zrozumienie, że dieta wegetariańska nie sprzyja zachowaniu
zdrowia.
W rzeczywistości jest to tylko mit.
Wegetarianie często odżywiają się zdrowiej od niewegetarian, mniej chorują.
Badania naukowe potwierdzają, że żyją średnio 15 lat dłużej od osób stosujących
inne diety.
Jeszcze do niedawna lekarze i dietetycy nie byli przekonani do wegetarianizmu,
a ubiegłowieczna nauka o żywieniu utrzymywała wiele mitów na temat mięsa.
Coraz więcej specjalistów nie tylko nie demonizuje wegetarianizmu, ale nawet go
poleca.Dziś palmę pierwszeństwa otrzymują pełnoziarniste produkty zbożowe,
potem warzywa strączkowe i owoce.
Lekarski Komitet Odpowiedzialnej Medycyny
Potwierdzeniem słuszności tej zmiany jest specjalny raport opublikowany w USA
przez Lekarski Komitet Odpowiedzialnej Medycyny
(dostępny na http://viva.eko.org.pl/Milczaca_arka/raport_PCRM.html).
Dokument ten, będący rezultatem kilkunastu lat badań zaakceptowało
ponad 3 tys. amerykańskich lekarzy i specjalistów z różnych dziedzin medycyny.
Raport jednoznacznie stwierdza, że mięso powoduje choroby układu krążenia
oraz nowotwory.
Do podobnych wniosków doszli także angielscy lekarze i dietetycy, którzy